‘T Vredejaer 1713

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Choose your language

‘T Vredejaer 1713

Na meer dan een jaar onderhandelen, werd in Utrecht in 1713 een reeks afzonderlijke vredesverdragen getekend: de Vrede van Utrecht. Hiermee kwam een einde aan de Spaanse Successieoorlog (strijd over de troonopvolging in Spanje tussen onder meer Engeland en Frankrijk en tal van Europese bondgenoten). Deze oorlog had met in de strijd betrokken overzeese koloniën, de omvang van een wereldoorlog aangenomen.

Voor de vredesbesprekingen werd Holland gekozen, omdat ons land gunstig lag tussen de grote landen die bij de oorlog betrokken waren. De Fransen wilden echter het regeringscentrum Den Haag vermijden en uiteindelijk werd Utrecht als centraal gelegen en goed bereikbare stad verkozen.

De Vrede van Utrecht betekende een nieuwe ordening van de grenzen in Europa, ook gedeeltelijk van ons land. Een nieuw machtsevenwicht kwam tot stand. Daarmee geniet de Vrede van Utrecht grote bekendheid in het buitenland. Het opnieuw trekken van de grenzen werkt nog in de huidige tijd door, zoals de overdracht van Gibraltar aan Engeland.

Een Utrechtse stalhouder was kennelijk onder de indruk van de grootse gebeurtenis in 1713 en de festiviteiten waarmee de onderhandelingen gepaard gingen. Utrecht was in dat jaar het middelpunt van Europa. Hij liet een stenen banderol met de woorden T VREDEJAER 1713 vervaardigen en deze werd boven zijn staldeuren aangebracht.

De Utrechtse historicus Nicolaas van der Monde maakte in 1840 een tekening van de banderol, zodat bekend is hoe deze eruit heeft gezien. In een Nieuwe Utrechtse Courant ui 1867 wordt nog melding gemaakt van deze banderol. Kort daarna is echter met de bouw van het Sint Andreasklooster de stal met de banderol verdwenen.

De herdenking van de Vrede van Utrecht in 2013 vormde de aanleiding om deze gevelsteen opnieuw te laten maken, gebaseerd op de tekening van Nicolaas van der Monde. De banderol is geplaatst op de gevel van nieuwbouwwoningen, in de nabijheid van de plaats waar de stal ooit stond.

Studio Richard Wending: ontwerp, schriftbeeldhouwwerk en polychromie
Karel van Roy: Beelhouwwerk.

‘T Vredejaer 1713

Nearby recommendations

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Other sights

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
Schuiven naar boven