Sociëteit Minerva

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Choose your language

(van Links naar Rechts)

Sociëteit ‘Minerva'
Opgericht in 1814 en sinds 1844 gevestigd op Breestraat 50

Te voren was er geen bepaalde StudentenSociëteit; de Leidsche burgers en de studenten hadden er gezamenlijk eene bij Hogenstraten op de Breedestraat. In 1814 is de eerste StudentenSociëteit Minerva opgerigt bij van den Heuvel in ‘De Twee Kolommen Met deze woorden beschrijft klikspaan in het boek “studentenschetsen” het ontstaan van de studenten Sociëteit Minerva. Boven de twee kolommen (Breestraat 121) wordt een kamer uitgebaat als StudentenSociëteit Minerva. De Sociëteit wordt genoemd naar de Romeinse godin van de wijsheid en kunst.

Op het sociëteitswapen Is Vrouwe Minerva afgebeeld met schild en speer en de uil aan haar voeten. Uilen zijn nachtdieren en kunnen hun nek 240• draaien waardoor ze zaken vanuit een breed perspectief kunnen zien. Dit maakt de uil tot het symbool van waakzaamheid, contemplatie en het vermogen om door maskers heen te kijken. Mooie eigenschappen om mee te geven aan alle studenten op Sociëteit ‘Minerva'. Nog steeds houdt een houten uil in de Conversatiezaal zicht op alle mores (ongeschreven regels) die gelden op de Sociëteit. Wanneer bijvoorbeeld versterkte muziek wordt afgespeeld. krijgt de uil een blinddoek om zodat hij niet ziet wat zich afspeelt in de zaal.

Leidsche Studenten Corps (LSC)    Studenten te Leiden (VVSL) De vijf pijlen van het Leidsche Studenten Corps sinds 1839 Opgerichte}anuari 1900. koningsblauw de woorden Virtus. Concordia, hebben', richten zij op 27 januari 1900 een

Op I maart 1839 wordt door het Collegium Praesidum dat alle faculteitspraesides als lid kende. het Leidsche Studenten Corps ‘Virtus Concordia Fides' (het LSC) opgericht. Dit Collegium noemt zich vanaf dat moment het ‘Collegium Civitatis Academicae LugdunoBatavae Suprernum' (het hoogste college van de Leidse student). Het wapen bestaat uit vijf zilveren pijlen, gekruist en in het midden gebundeld met op het getrapte leuzelint in koningsblauw de woorden Virtus. Concordia, hebben',  Fides: Deugd, Eendracht, Trouw. Door de jaren heen is het enigzins veranderd.  in de jaren vijftig van de 20e eeuw is het wapen gemoderniseerd en strakker vormgegeven. in 2015 is het wapen weer in oorspronkelijke vorm teruggebracht,

De vijf pijlen staan voor de verbondenheid van de toenmalige vijf faculteiten binnen de Universiteit Leiden: de filosofische, juridische, theologische, literarische en de medische faculteit. Het wapen met de vijf pijlen wordt ook toegekend aan zogenoemde Corpsleveranciers. Zo zie je het wapen elders in Leiden bij kledingverhuur Hoppezak, het bestuursgebouw van de Universiteit Leiden op Rapenburg 70 (de Oude UB), Kapper Eric Flanderijn, Juwelier Van Gerner en Café L'Espérance.

Vereeniging van Vrouwelijke studenten te Leiden opgericht in 27 januari 1900

In 1878 verschijnt in Leiden de eerste vrouwelijke student aan de academiepoort: Maria Slothouwer. Bijzonder in een tijd waarin de samenleving nog aarzelend tegenover ‘meisjesstudentes' stond. In 1899 vormt een klein groepje de kern van de latere Vereeniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden (VVSL). Een jaar later zijn een dertigtal studentes ingeschreven aan de Universiteit. Onder het motto ‘Geen studerend meisje mag het in Leiden eenzaam hebben” richten zijn op 27 januari 1900 een leesgezelschap op. Deze datum wordt gezien als de oprichtingsdatum van VVSL en is terug te vinden in het wapen. Net als de sociëteit “Minerva” heeft ook de VVSL een uil in het wapenschild, al is hier sprake van een meer gestileerde en voor die tijd zeer moderne vormgeving. De kleur azuurblauw is de clubkleurvan de dames.

Al gauw ging het leesgezelschap over in een studentenvereniging. In 1928 verhuizen zij van Steenschuur 21 naar Rapenburg 65. De dames worden beschouwd als vrouwelijke pendant van het LSC en dat zij onderling goed bevriend waren, blijkt als de dames na de Sociëteitsbrand van 1959 de heren opvangen in hun eetzaal aan het Rapenburg. Op 26 september 1973 fuseren de VVSL en het LSC en op 1 januari 1974 gaan beide verenigingen verder als de Leidse Studentenvereniging ‘Minerva'.

Het vierde wapen op deze gevel, een wit schild met twee gekruiste rode sleutels, is dat van de stad Leiden

Sociëteit Minerva

Nearby recommendations

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Other sights

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
Schuiven naar boven